EB i familjen

EB i familjen

Epidermolysis bullosa - OBS alla bilder är privata och får ej användas utan tillstånd!!

Natalie min älskade lilla gullfia, jag önskar jag kunde lägga dig på ett moln av mjukhet och skydda din ömtåliga kropp mot allt...

Gapa som en tiger!

Mötet med vårdenPosted by Jenny Mon, November 29, 2010 21:28:05

Idag var det återigen dags för besök på Mun-H-Center för Natalie. Vi tränade på att gapa som en tiger på morgonen här hemma och i bilen på vägen dit! När det väl är en konstig tant som ska kolla en i munnen så är det plötsligt inte kul att gapa som en tiger... men lite gapade hon allt och eftersom vi är noggranna med att borsta hennes tänder så gapar hon nästan med automatik när tandborsten kommer fram. Tandläkaren var smart nog att ta fram en tandborste i stället för en sån där liten spegel och då gick det bättre! Vi har dessutom fyllt på förråden med följande:

Salutem heter den smaklösa tandkrämen som jag kommit på är bättre eftersom Natalie protesterar mindre än hon gjorde med den vanliga barntandkrämen. Den urtrista tandborsten är en supermjuk som troligen är det enda Natalies tandkött tål. Jag borstar bara med en sån mjuk eftersom tandköttet blöder i princip varje gång, tog jag en hårdare så skulle det säkert bli ännu värre.

Paroex är en svag klorhexidinlösning som är bakteriedödande. Den ska vi ta till om hon har så mycket besvär med blåsor och sår intill tänderna att det inte går att borsta normalt, man doppar tandborsten och försöker borsta lite ändå och om det inte går så tar man en topsliknande grej som har en skumapplikator i änden och baddar i stället. Vi ska dessutom använda den var fjärde vecka oavsett problemnivå för att döda bakterier i munnen.

Natalie har många tänder på väg upp men de kommer väldigt långsamt. Man kan gissa att det beror på att hon knappt aldrig tuggar på nåt och när hon tuggar är det på pasta eller nåt annat mjukt. Tänderna stimuleras inte så mycket och det tar tid innan tandköttet spricker och släpper igenom dem.

Att räkna till tio är Natalies nya grej! Varje dag räknar hon prickar på sin marackas eller så räknar hon fingrar eller nåt annat. Oftast låter det ungefär så här: eeeeett, teeeeee, hu, åtta, tio (med stor betoning på tio)!! Eftersom hon tycker det är kul så hjälper jag henne att träna och vi räknar tillsammans, och då tar jag förståss med alla tio siffrorna. Fick härom dagen lära mig av svägerskan att det är så man tänker när man tänker montessori. Man ser till varje individs behov och intressen och främjar dem. Vill de lära sig läsa när de är fyra-fem år så stimulera det behovet och de får lära sig precis det som intresserar dem mest just då! Ja det låter ju faktiskt rätt logiskt om man tänker efter... smiley

Höll nästan på att glömma lägga med några bilder till, Natalie visar hur man gapar som en tiger och Hugo gör pärlplatta (det blev ett randigt underlägg att ställa glaset på):

  • Comments(3)//www.ebifamiljen.se/#post317