EB i familjen

EB i familjen

Epidermolysis bullosa - OBS alla bilder är privata och får ej användas utan tillstånd!!

Natalie min älskade lilla gullfia, jag önskar jag kunde lägga dig på ett moln av mjukhet och skydda din ömtåliga kropp mot allt...

Fingrar

OmläggningPosted by Jenny Mon, September 13, 2010 19:30:13

Det verkar som om Natalie gått in i en period där fingrarna hela tiden tar stryk. Det var något som jag förutspådde innan hon började på dagis. Jag tänkte som så att hon kommer leka mer intensivt hela dagarna och prova på många nya grejer och då är det ju framför allt händerna som används mycket och därmed blir det blåsor. Jag har punkterat blåsor varje dag senaste veckan på hennes fingrar. Som tur är så har ingen blivit så där jättestor men det verkar inte bli gigantiska blodblåsor annat än om hon klämmer sig.

Oftast räcker det med att punktera, smörja och dra på en ren vante. Men ibland så är såren besvärliga eller så kommer samma blåsa tillbaka om och om igen på ett finger och då behöver det skyddas lite bättre. Jag klipper då till smala remsor av Mepilex Lite eftersom de fäster lite bättre och de formklipps för att sitta så bra som möjligt och störa så lite det går. Halva hamnar på ovansidan av fingret och andra halvan på undersidan, den lilla "midjan" är precis vid fingertoppen. För att de sedan ska sitta kvar så sätter jag en bit Micropore tejp runt på mitten ungefär. Det är viktigt att se till att Mepilex Liten lappar över i skarven så tejpen inte kommer emot huden någonstans. Detta är den enda jag modellen som jag tycker funkar bra under vantarna. Tricket är att den är i ett stycke över fingertoppen för då kan man dra på vanten utan att den flyttar på sig.

På de sista bilderna ser man hur jag lägger om händer och armar. Hon har Mepilex i handflatan och den fixeras med gasbinda. På armbågen har hon Mepilex eller Mepilex Transfer och det fixeras med tubgas som också lappar över handbandaget lite. Utanpå det sätter jag vanten och över den dras specialtröjan ner. Det blir alltså många lager som skyddar mot slag och fall och andra olyckshändelser. Oftast hjälper det men ibland är det tyvärr inte tillräckligt.

  • Comments(3)//www.ebifamiljen.se/#post247