EB i familjen

EB i familjen

Epidermolysis bullosa - OBS alla bilder är privata och får ej användas utan tillstånd!!

Natalie min älskade lilla gullfia, jag önskar jag kunde lägga dig på ett moln av mjukhet och skydda din ömtåliga kropp mot allt...

Uppsala - tips gällande omläggningar

Mötet med vårdenPosted by Jenny Fri, December 11, 2009 16:56:59

När vi pratade om material och omläggningar visade det sig att vi har fått bra hjälp här i Göteborg. Vi har använt de bästa produkterna till Natalies omläggningar och de heter Mepilex. Vi använder vanlig Mepilex, Mepilex Transfer och Mepilex Lite. Det är samma tillverkare, Mölnlycke Health Care, och liknande typ av material men med lite olika funktioner.

Mepilex Transfer använder vi allra mest. Det är tunnt och smidigt och har en svagt klibbig yta som fäster lite försiktigt på den känsliga huden. Som man kanske hör på namnet så släpper det igenom och är luftigt.

Mepilex använder vi främst på hälarna eftersom det är lite tjockare och därmed stötdämpande. Ibland märker jag att det blir för tätt då hon får eksem, men det brukar avhjälpas med att man luftar över en natt och smörjer med Daktacort några dagar.

Mepilex Lite är också tunn och smidig men släpper inte igenom sårvätskan på samma sätt. Den har dessutom lite klistrigare yta och fäster lite bättre. Jag brukar sätta den i Natalies armhåla när den håller på och såsar sig. Även här kan jag märka att det blir för tätt, huden blir fnasig och lite rödprickig men det brukar ge sig när jag låter armhålan lufta sig. Det blir naturligt efter några dagar av vätskande sår när det äntligen verkar läka ihop igen, då kan hon vara utan.

Ett tips som vi fick var en produkt som heter DermaSilk. Jag googlade det och hittade denna sidan som säljer produktena. Man kan få tuber förskrivna av sin läkare på hjälpmedelskort men övriga produkter får man köpa själv. Tänkte testa och se ifall det kan vara något som är användbart till framför allt armar och ben där jag idag har tubgas. En upptäckt jag gjort när det gäller tubgas är att vända den ut-och-in eftersom den blir mjukare mot huden när den vänds åt fel håll! Kikade in på sidan där man köper produkterna och såg ett par vantar som jag funderar på att köpa till mig själv eftersom jag denna vinter fått ovanligt mycket problem med eksem på mina händer.

Vi fick också titta på Mepitel som jag hört talas om men aldrig använt. Den var tunn och klibbig på två sidor. Man kan ha den närmast såret och sedan Mepilex över om jag förstod rätt. Den gör det lite luftigare kring såret och kan vara bra när det vätskar sig mycket och är svårläkt.

Jag har sedan hon föddes sytt egna fingerlösa vantar som jag knytit med bomullsband runt handleden. Till en början sydde jag i flanell men märkte snart att det var lite för varmt. Det funkade inte mitt i sommaren! Funderade högt över problemet med en granne och sa att jag kanske skulle klippa sönder någon gammal tunn bomullströja i mjukt och skönt material. Då kläckte hon den briljanta idén att klippa sönder en träningströja i funktionsmaterial! Så numera syr jag Natalies vantar i sånt där material som andas och transporterar ut fukt. Det har funkat jättebra! Så det får bli mitt eget lilla tips till dig angående omläggningar!

Jag tycker det finns två bra anledningar att ha vantar. Hon river inte sönder sig i ansiktet när hon kliar sig och petar och grejar. Sen skyddar det händerna också. Till en början la jag om ett finger i taget om det blivit en blåsa, resten var olindade. Nu är hon alltid lindad finger för finger samt runt handleden (allt i ett stycke så att säga) eftersom det annars blir blåsor direkt. Har hon vantarna på sig så skyddas även fingertopparna som jag upplever som svåra att lägga om. Dessutom skyddas själva bandageringen som jag gjort, den håller längre och blir inte smutsig lika snabbt. Jag har inte kunnat köpa vantar eftersom alla har sömmar till höger och vänster. Nu är hon alltid lindad så kanske skulle det fungera med vanliga vantar med sömmar men var hittar man några som är tunna nog? Nej jag syr nog mina egna...

  • Comments(0)//www.ebifamiljen.se/#post23