EB i familjen

EB i familjen

Epidermolysis bullosa - OBS alla bilder är privata och får ej användas utan tillstånd!!

Natalie min älskade lilla gullfia, jag önskar jag kunde lägga dig på ett moln av mjukhet och skydda din ömtåliga kropp mot allt...

Nu har jag fått en tand och jag kan krypa!

VardagsfunderingarPosted by Jenny Wed, November 18, 2009 10:45:23

Lagom till fars dag bestämde sig Natalie för att det var dax att börja krypa. Hon fick syn på en liten förpackning, en kartongbit, som ramlat ner på golvet och tänkte att den där vill jag ha. Helt plötsligt klaffade allt och hon tog sig framåt! Det har gått några veckor men hon har inte fått upp farten riktigt ännu vilket är skönt. Hon har oftast ena knät och andra foten i golvet, lite kräftgång på tvären.

Än så länge har hennes knän hållit, inte minsta antydan till blåsa och även om jag är förundrad så anade jag att det skulle gå bra nu i början. Hon har lekt intensivt på golvet i ett par månader och förflyttat sig genom att välta omkring, gå ner på knä, sätta sig upp åt ett annat håll osv och då var det lönlöst att sätta henne på filtar och fårskinn eftersom hon var utanför efter 10 sekunder. Alltså har hon lekt på mattor och parkettgolv en period och knäna har hållit. Hon har alltid tubgas underst och ett par byxor på sig så det är ju två lager som skyddar. Räknar dock med att börja använda fårskinn närmast kroppen under tubgasen eller strumpbyxor när hon börjar krypa mer intensivt.

Hon börjar visa tendenser till att resa sig mot saker som är låga och lätta att ta tag i, tex mina ben om jag sitter i skräddarställning på golvet eller hennes gåstol. Kanske kan knäna ändå klara sig rätt bra om hon börjar resa på sig snabbt?

För några veckor sedan kom också första tanden! Inser att jag borde kontakta Mun-H-Center för lite råd, kanske vill de träffa oss nu när den kommit? Det ser ut som om nästa är på väg också plus att man kan ana konturerna av några tänder till i nederkäken. Överkäken har jag inte fått tillfälle att titta i, hon är inte så positivt inställd till att man pillar och tittar i munnen - antagligen för att hon oftast har ont där.

Med undantag för tänderna så följer hon sin bror rätt väl i utveckling. De har börjat rulla när de är omkring 3½ månad, sitta utan stöd omkring 7 månader, krypa vid 8 månader och brorsan gick med stöd (utmed möbler och väggar) vid 10 månader och helt utan vid 11.

Språket har utvecklats lika också, de härmade vokaler som små små spädisar och förstod enstaka ord runt halvåret. Storebror sa mamma och "bappa" när han var 8 månader medans vi inte är helt säkra på om Natalie verkligen säger pappa eller inte just nu..? Det var mycket ma-ma-ma-ma för nån månad sen och pa-pa-pa-pa eller kanske ba-ba-ba-ba för några veckor sen. Men det är inga solklara ord ännu! Hugo tycker vi oss urskilja ibland också, eller "eh-gö" som hon klämmer fram gång på gång vid vissa tillfällen när hon ser honom.

Det vore väl toppen om första tydliga ordet hon säger skulle vara Hugo?? Han är världens bästa storebror! I morse när vi lämnade honom på dagis kramade han och pussade henne och viskade lite halvhögt i hennes öra "jag älskar dig Natalie".

  • Comments(0)//www.ebifamiljen.se/#post14